Stigli smo i do, meni najdražeg, dijela posla, Feng Shui ukrašavanja prostora. To znači da je onaj teški i prljavi dio posla završio i sada se nesmetano možete prepustiti svojoj kreativnosti, dakako uz neophodno usklađivanje svojih sklonosti s Feng Shui načelima. Ovdje ću navesti samo kratke opise pojedinih ukrasa, a za više informacija o njihovoj simbolici provjerite dio o FS simbolima u odjeljku FS osnove.


Dnevna soba igra veoma važnu ulogu u dobrom Feng Shuiu cjelokupnog doma i sreći i blagostanju svih njegovih stanovnika. Ona je mjesto na kojem možete ublažiti i neutralizirati sve Feng Shui nedostatke Vašeg doma, bilo da se oni nalazili unutar doma ili u vrtu. Već ste sigurno shvatili, u dnevnoj sobi smijemo, dapače, poželjno je aktivirati sve sektore. Kako se u Feng Shuiu sve vrti oko ravnoteže i harmonije, jasno je da za potpunu sreću treba aktivirati sve njezine aspekte. Za to je potrebno poznavanje rukovanja kompasom, te poznavanje teorije i par praktičnih savjeta.


Najbolji savjet koji Vam za početak mogu dati, a koji bi uvijek trebali imati na umu je da ni u čemu ne treba pretjerivati. Manje je ponekad doista više. Po jedan simbol u svakom sektoru je više nego dovoljan i donijet će većinom bolji rezultat od cijele gomile povoljnih simbola. Važan je opći dojam, koji prostorija u Vama budi. Puno sitnica stvara nemir i sakuplja prašinu, a niti jedno od toga nije dobro.


Feng Shui Sjeverni sektor 

Krenimo od sjevernog sektora. Sjever kao sektor karijere i životnog puta trebao bi biti vrlo uredan i prohodan, čist i dobro osvijetljen. Zapravo onakav, kakav život želite voditi. Ovdje nema mjesta sitnicama koje ste godinama sakupljali, poput starih ljubavnih pisama, dnevnika, starih časopisa, foto albuma s fotografijama s ljetovanja i tome slično. Sve to previše bi Vas vezivalo za prošlost i ometalo Vaš daljnji rast i napredak u budućnosti. Kako je sjever vodeni sektor, povoljno je postaviti kakav vodeni izložak. Akvarij s devet zlatnih ribica, od kojih je jedna crna (ta crna apsorbira svu nesreću koja Vam je namijenjena) vrlo je povoljan simbol uspješne karijere i stvara Yang energiju. Ne dopustite da Vam se akvarij nađe iza leđa kada sjedite, jer to donosi nesreću, gubitak i "nož u leđa" na poslovnom planu. Ako Vam se sjeverni sektor dnevne sobe nalazi sa desne strane ulaznih vrata, gledano iznutra prema van, morat ćete u cijelosti odustati od postavljanja akvarija na ovom mjestu, jer biste inače privukli ljubavnice u život svoga supruga i razorili si time brak. Totalna zabrana za ljude u braku! Prema tradiciji, sjever je sektor u kojem vlada crna kornjača, jedna od četiri nebeska stvorenja koja su stvorila svijet. Tako sjeverni sektor pogoduje držanju žive kornjače u terariju ili, ako Vam se to čini prezahtjevno, postavljanju njezine naslikane ili izvajane inačice. Ona donosi polagan, ali siguran uspjeh i lagodan put kroz život bez većih iznenađenja i prepreka. Ako baš i ne volite životinje, slika planinskog vrha ili zimskog pejzaža djelovat će na potpuno isti način, s obzirom da je crna kornjača simbol za zaštitničke planine iza leđa. Ovo Vam je već odalo ono što sljedeće želim spomenuti, kornjaču, planine ili krajolik smijete držati iza sebe dok sjedite. Time ćete privući zaštitu i sreću. Možete izložiti i neki predmet koji Vas osobno podsjeća na poslovni ili životni cilj koji ste si zacrtali.


Feng Shui Sjeveroistok sektor

Sjeveroistok je sektor učenja, obrazovanja i mudrosti. Možda Vam se u prvi mah učini nevažan, s obzirom da ste završili školu, faks i sva potrebna doškolavanja, ali on ima dubokog značaja i u stjecanju mudrosti tijekom života. Ovo je zemljani sektor, pa u njega možete postaviti globus ili sliku naše planete, gledane iz svemira, da biste ga aktivirali, a kristale da biste pojačali njegovu energiju. Slika kakvog mudraca također je jedna od mogućnosti. A ako se aktivno bavite učenjem i stjecanjem znanja, možete povremeno zapaliti svijeću ili mirisni štapić na ovome mjestu.


Feng shui sektor Istok

Istok je sektor zdravlja i odnosa s prijateljima i obitelji koja ne dijeli s Vama dom. Tako pogoduje postavljanju obiteljskih slika, na kojima su svi veseli i prisni, kao i fotografija s prijateljima. Jedna do dvije slike sasvim su dovoljne. Ne pretjerujte. Ovo je drveni sektor, pa stoga u njega možete postaviti puno bujnog, zelenog sobnog bilja, koje simbolizira drveni element i stalni rast. Što ugodnije uredite ovaj sektor, bolje ćete imati odnose s obitelji i prijateljima. Što su Vam zdravije i bujnije biljke, s tim će Vam i zdravstveno stanje biti bolje. Simboli zdravlja i dugovječnosti koje ovdje možete izložiti u vidu slika ili figurica su ždral, jelen, Osam kineskih besmrtnika, Wu Lou, breskvino drvo ili plod, bambus i sl. Istok je, osim toga, sektor zelenog zmaja, nebeskog bića koje je sukreiralo svijet, pa stoga možete izložiti njegovu sliku ili figuricu. Odlučite se radije za neku manjih dimenzija, pošto je zmaj jako moćan simbol, koji može biti kontraproduktivan ako je previše dominantan. Inače su biljke, a pogotovo puzavice jedan od njegovih simbola i to onaj, koji Vam zasigurno neće naštetiti. Zadnje, ali ne i manje važno, je podatak da je istok mjesto najstarijeg sina u obitelji. Ovo je vrlo važno ako imate sina ili sinove. Za Kineze su sinovi oni koji nastavljaju obiteljsku lozu i donose čast i slavu obitelji, te stoga posebno važni članovi obitelji u koje se maksimalno investira i skrbi za njihovo dobro obrazovanje. Dakako, najstariji sin u svemu ima prednost, nad ostalim sinovima i drugom djecom (ovo sam prilično šovinistički i patrijarhalno sročila, no Feng Shui je drevna nauka, koja potiče iz vremena kada je takvo razmišljanje bilo uobičajeno). Ako dakle, imate sina, u istočnom ćete sektoru moći uspješno povećati njegov uspjeh. To se ne odnosi samo na malu djecu u odrastanju, na školarce i na studente, već i na sinove koji su se odselili iz doma i imaju vlastite obitelji. Slika ili maketa broda koji uplovljava u luku noseći u svom trupu razne dragulje, zlato i mirodije, jedan je od najpovoljnijih simbola koji donosi čast i priznanje sinu u obitelji. Vodeno-cvjetni aranžmani, kao i vaze sa cvijećem (držite ih uvijek u paru, i neka vaze imaju široko grlo, uski vrat i debeljuškasti trup) izrazito su povoljni u ovom sektoru.


Feng shui sektor Jugoistok

Jugoistok je sektor novca, blagostanja i bogatstva. Ovo je aspekt Feng Shui-a koji je najlakše ostvariti. No to ne znači da će svatko tko ispravno aktivira ovaj sektor postati milijunaš. To ovisi i o Vašoj osobnoj i nebeskoj sreći, a ne samo o Feng Shuiu. Ipak, aktivirate li pravilno ovaj sektor, sigurno ćete zamijetiti pozitivnu promjenu na financijskom planu, bila ona mala ili pak neočekivano velika. Na brzinu ću samo nabrojati nekoliko simbola blagostanja, a Vi dalje improvizirajte sami. Drvo novca, akvarij sa zlatnim ribicama (ukupno devet od kojih jedna crna), narančino drvo s plodovima, kineski novčići, kineski bog blagostanja, nasmijani Buddha itd. Opet ponavljam, ne sve, opredijelite se za jedan od tih simbola ili smislite neki vlastiti koji će Vas asocirati na povećanje prihoda. Sobno bilje, fontanice i vodeni aranžmani također su povoljni. Pri tom vodite računa da je voda uvijek svježa, a biljke zdrave. Odstranite ih na prve znakove sušenja i truljenja.


Feng shui sektor Jug

Jug je sektor popularnosti i njegovo uređenje direktno utječe na mišljenje drugih ljudi o Vama. Razmislite malo o tome kako želite da Vas drugi doživljavaju i postavite neki simbol toga u ovaj sektor. Osim toga sve što upućuje na blagostanje također je povoljno, kao primjerice zlatne poluge, kristali, jak izvor svjetlosti i svijeće. Sve što je crveno dobro paše u ovaj sektor. Tradicionalno, u južnom sektoru rezidira tamnocrveni feniks, još jedna od četiri nebeske životinje suosnivačice svijeta. Njegova slika ili figurica izrazito će se povoljno odraziti na energiju sektora.


Feng shui sektor Jugozapad

Jugozapad, moj omiljeni sektor, sektor je ljubavi, braka i obiteljske sreće (misli se na obitelj koja živi u domu). Fotografija s vjenčanja ili obiteljski portret ovdje su na pravom mjestu. Kristali, posebno ružičnjak i ametist, jačaju energiju zemlje i snagu ljubavi. Dvije crvene svijeće simboliziraju strast među supružnicima. Simbolika srdaca je sasvim jasna. Sve što stavljate u ovaj sektor neka bude u paru i odiše ljubavlju, toplinom i prisnošću. Par mandarinskih pataka odličan je izbor, no važno je da to doista budu mandarinske, a ne obične patke. samo mandarinske patke žive cijeli svoj odrasli život u monogamnoj zajednici s istim partnerom. Ostale vrste pataka time se ne mogu pohvaliti. Jugozapad je mjesto majke ili najstarije žene u kući. Ona je ujedno odgovorna za sreću i jedinstvo obitelji. Tako možete ovdje postaviti nešto što Vas osobno asocira na snažnu žensku osobu koja sve konce ima u svojim rukama. Ukorijenite se, dajte sama sebi snagu. Budite kreativni. Improvizirajte, dok ne nađete optimalno rješenje.


Feng shui sektor Zapad

Zapad je sektor kreativnosti i sreće djece. Uredite li ga pravilno, dobit ćete potomstvo, ako to želite. Ako već imate djecu, učinit ćete puno za njihovu osobnu sreću i uspjeh. Ako nemate djece, povoljno ćete utjecati na vlastitu kreativnost. Priželjkujete li potomstvo, a nikako Vam ne polazi za rukom da ga začnete, postavite figuricu slona s uzdignutom surlom ili nasmijanog Buddhu okruženog djecom. Možete jednostavno i uokviriti neku sliku iz novina koja prikazuje sretne roditelje s bebom u naručju. Dobro osvijetlite ovaj sektor i poslužite se kristalima da biste mu povećali energiju. Zapad je sektor bijelog tigra, posljednje u nizu nebeskih životinja, suosnivača svijeta, no nemojte postavljati njegovu sliku ili figuricu unutar doma, jer mu je energija prejaka i previše agresivna. Samo biste naštetili sebi, svojim ukućanima i Feng Shuiu svog doma.


Feng shui sektor Sjeverozapad

Sjeverozapad je sektor mentora, pomoći s neba, dobrih prilika. Sve što je vezano za metal aktivirat će ovaj sektor, dok će mu kristali povećati dodatno energiju. Metalna vjetrena zvona, obično mjedeno ili zlatno zvonce odličan su izbor. Slika nekog duhovnog učitelja ili sveca ovdje je na pravom mjestu. Zapravo možete se odlučiti za bilo koju osobu muškog spola, koju smatrate karizmatičnom i uspješnom, nebitno na kojem polju, važno je samo da nije umrla naglom, preuranjenom smrću. Ovo je sektor oca u obitelji, pa ga stoga energizirajte kineskim novčićima, zlatnim polugama, umjetnim draguljima, kristalima i svime onim što želite svome suprugu i svojoj obitelji.


Zaključak

Dajte si vremena. Ne morate odmah aktivirati sve sektore u jednom danu, niti se odmah odlučiti za simbol koji ćete koristiti. Ustanovit ćete da je ponekad potrebno više pokušaja i pogrešaka, dok ne nađete simbol koji će Vama i vašoj obitelji najbolje odgovarati. Pri uređenju svog dnevnog boravka možete odabrati bilo koji stil i bilo koji kulturni krug. Da biste stvorili pozitivan Feng Shui u svom domu, ne morate ga urediti u kineskom stilu. Samo je simbolika važna, a ona je prilično univerzalna s jedne, a opet prilično osobna s druge strane, pa ćete sami morati pronaći ravnotežu. Puno sreće i zabave želim!

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.