Odabir prostorije za spavaću sobu

 

Već smo prije spominjali kako su spavaće sobe utočišta za odmor i prikupljanje nove energije, te kako u njima treba prevladavati Yin ugođaj. No što je s odabirom prostorije koja će nam služiti kao spavaća soba u našem dom-u?

 

Svaki pojedini sektor našeg doma ima sebi svojstvenu vrstu energije koja u njemu dominira. Tako su pojedini feng shui  sektori pogodniji za neke vrste prostorija od drugih. Osvrnimo se ukratko na pojedine sektore i njihovu pogodnost za smještaj spavaće sobe. Prije toga samo želim napomenuti da su mnogi od nas ograničeni malim, skučenim stanovima ili kućicama i nemaju puno izbora što se tiče odabira sektora za pojedinu prostoriju. Stoga, ako nemate mogućnosti premjestiti sobu u neki povoljniji sektor, ne očajavajte. Postoje druge metode kojima se to može kompenzirati, primjerice uređenjem spavaće sobe ili ukrašavanjem dnevne.

 

Krenimo od sjevera. Ovim sektorom u feng shui-u, dominira mirna opuštajuća energija, koja pogoduje regenerirajućem snu, odmoru i duhovnom rastu. Ona možda nije najpovoljnija za mlade ljude i one koji teže ka ostvarenju brzog poslovnog uspjeha, kao ni za ljude koje mori osjećaj usamljenosti. No, sjever je usko povezan sa seksom, tako da će mnogima savršeno odgovarati spavaća soba u ovom sektoru. Ako aktivirate južni sektor, koji je povezan sa strašću i sjeverozapadni sektor koji je sektor veza i odnosa, mogli biste provesti mnoge zanimljive i ispunjavajuće trenutke u svojoj spavaćoj sobi. Samo ne pretjerujte s aktiviranjem spavaće sobe. Ipak u njoj treba barem povremeno spavati.

 

Sjeveroistočni sekto (feng shui)r doma ne pogoduje spavaćim sobama, zbog svoje oštre i motivirajuće energije, koja može dovesti i do noćnih mora.

 

Istok je pogodan za djecu u razvoju zbog svoje Yang, rastuće i bujajuće energije, pa je stoga možda pogodniji za dječju sobu. 

 

Jugoistok pogoduje mlađim ljudima koji napreduju u karijeri.

 

Jug je odlično mjesto za strastvene ljude, no nemojte aktivirati vatreni element u spavaćoj sobi, ako se doista želite odmoriti.

 

Jugozapad nije osobito pogodan za spavaću sobu, jer pojačava osjećaj opreznosti, no ako ne možete izmjestiti spavaću sobu iz ovog sektora, probajte barem aktivirati neki drugi sektor te sobe radi ravnoteže (primjerice sektor zdravlja).

 

Zapad je navodno idealan za spavaće sobe ostarjelih žena u obitelji, no i za sve one koji vole užitke.

 

Sjeverozapad tradicionalno je mjesto oca obitelji i pogodno za spavaću sobu.

 

Osim sektora u kojem će se nalaziti spavaća soba, važan je i njezin opći dojam i izgled. Optimalno bi trebala biti pravilnog oblika, a ako to nije možete se poslužiti paravanima ili zavjesama da biste simbolički stvorili pravilnost.

Ne bi smjela biti direktno povezana s kupaonicom ili WC-om.

 

Ako se nalazi direktno naspram stubišta po feng shui-u, potrebno je okačiti vjetreno zvono sa šest šupljih štapića pored vrata i držati vrata zatvorenima ili barem pritvorenima. 

Pratite nas na fejsu

Google plus