Plava i tirkizna boja u feng shui

 

Plava je boja vodenog elementa i sjevernog sektora u feng shui teoriji. Ona je vrlo hladna boja. Povezana je s dubinama, čistoćom i slobodom.

 

Nebesko plava je vrlo lagana boja. Podsjeća nas na maštanje i dobra je za opuštanje i smirivanje živaca. Previše ove boje moglo bi nas odvojiti od realnosti i držati negdje između sna i jave.

 

Ova nijansa posebno je pogodna za ljude koji pate od visokog tlaka, jer usporava bilo, uspostavlja duboko, pravilno disanje i snižava tlak. Također je dobra za smirivanje upala. A ljudi koji pate od nesanice i nemira u svijetlo plavoj posteljini i noćnoj odjeći naći će mir i ugodan, opuštajući, cijelonoćni san.

 

Logika nam govori da ovo nije osobito povoljna boja za ljude s niskim tlakom. U svojoj mladosti znala sam se često puta onesvijestiti zbog niskog tlaka, a bilo je to u fazi kada sam se odijevala isključivo u plavu odjeću. Kada sam se počela odijevati šaroliko, nisam više padala u nesvijest, a liječnici si to nikako nisu mogli objasniti. Nisam niti ja, dok se nisam upoznala s Feng Shuiem i simbolikom boja. Također je nepovoljna i za osjetljive, povučene ljude, kod kojih plava spavaća soba, posteljina, zavjese ili noćna odjeća može dovesti do noćnih mora i još ih više povući u sebe i svijet snova. Niskotlakaši doslovce jedva mogu ustati ujutro iz kreveta, ako plava dominira u njihovu noćnom okruženju.

 

Tamno plava je malo drukčija od svijetlo plave. Ona nije toliko lepršava i maštovita. Ona je više duboka i potiče na razmišljanje. Može nam pomoći zaviriti u najskrivenije slojeve naše duše i dovesti nas do neočekivanih otkrića i samospoznaje koja vodi višim razinama svijesti.

 

Tirkizna zrači svježinom i čistoćom, stoga je povoljna za jačanje imunog sustava po feng shui teoriji, što je od osobitog značaja osobama koje pate od alergija. Djeluje antiseptički i smiruje upale. Štit nas od negativnih utjecaja i potiče kreativnost i dobru komunikaciju. Osobito je povoljna za ljude koji se bave poslovima, zbog kojih su velik broj sati pred monitorom kompjutora, jer smiruje i osvježava. pomaže ljudima koji se teško opiru tuđem mišljenju i pomaže im zauzeti se za sebe.

 

Prevelika količina tirkizne ili primjena na ljudima po feng shui -u koji su inače egocentričniji dovodi do usredotočivanja samo na svoje vlastite potrebe i bezosjećajnosti prema drugima, te do poteškoća u komunikaciji koji iz toga rezultiraju.   

Pratite nas na fejsu

Google plus