Žuta, limeta i smeđa boja u feng shuiu

 

Žuta (feng shui)

Pored crvene u feng shui -u ovo je jedina boja koja se u svim svojim nijansama smatra Yang bojom.

 

U drevnoj Kini, a i danas, žuta se smatra carskom bojom i rezervirana je samo za cara i njegovu obitelj.

 

Žuta je boja sunca i svjetlosti. Otvorena je i topla. Pripada elementu zemlje, dok se prema nekim Feng Shui stručnjacima neke njezine nijanse mogu pripisati i vatrenom elementu. Stoga je žuta boja koju vezujemo za jugozapadni, središnji i sjeveroistočni sektor doma.

 

Žuta je boja razuma. Pogodna je za ljude koji u svojem radu trebaju čvrstu koncentraciju i dobar analitički razum. Pospješuje komunikaciju i jača volju za učenjem.

 

Kod bolesnika, žuta jača volju za ozdravljenjem, a kod bezvoljnih podiže razinu živahnosti i oduševljenja.

 

Svjetlosna kvaliteta žute boje utječe na rastvaranje stvrdnutih nakupina u tijelu, pa je tako pogodna za jačanje apetita i pospješivanje probave. Ako i onako naginjete debljanju i volite "dobro papati" nemojte kuhinju niti trpezariju obojiti žutom bojom. 

 

Žuta boja pokreće i pospješuje pospremanje i odricanje od starih stvari i tereta prošlosti.

 

Općenito uzevši, žuta je izuzetno ugodna boja za prostorije, ali u previše intenzivnom toniranju može pojačati ljubomoru i zavist.

 

Limeta (feng shui)

Ovo je nijansa na prijelazu između žute i zelene i nikada nismo do kraja sigurni kojoj boji zapravo pripada. No jedno je ipak sigurno, limun žuta pojačava osjećaj sreće i zadovoljstva i pokreće ljude na akciju i odbacivanje tereta iz prošlosti koji truju našu sadašnjost.

 

Limeta je boja emocionalnih potreba i pored vlastite sreće pojačava i razumijevanje za druge ljude.

 

Na fizičko zdravlje djeluje tako što jača imunološki sistem.

 

Smeđa (feng shui)

Još jedna zemljana boja koja nam pruža utjehu, zaštitu i toplinu. Pomaže nam da se uzemljimo i daje nam zaštitu majke zemlje u vremenima stresa, napetosti i turobnosti.

 

Ne preporuča se kao boja zidova i za veće površine, jer u prekomjernoj količini koči duhovni i duševni napredak prema feng shui -u. No podne obloge u smeđoj boji su u redu. 

Pratite nas na fejsu

Google plus