Pravilni i nepravilni oblici u feng shui-uZa dobar Feng Shui vrlo su važni oblici i njihova pravilnost, jer pravilnost i simetrija ukazuju na ravnotežu i harmoniju i samim tim na dobru sreću. Nepravilni oblici smatraju se nepovoljnima, jer remete sklad i stvaraju štetan Chi.


Pravilni oblici u Feng shui-u 

Pravilan oblik može biti dvodimenzionalan ili trodimenzionalan, no iz koje god perspektive ga gledali uvijek je cjelovit, pravilan i povoljan. Pravilni oblici su: kvadrat/kocka, krug/valjak, pravokutnik/kvadar, osmerokutnik. Dodatak ovome predstavljaju oblici pojedinih kineskih znakova koji imaju pozitivno značenje, pa se i njihov izgled smatra povoljnim. To su primjerice znakovi za riječ sreća ili kralj.


Nepravilni oblici u Feng shui-u 

Nepravilni oblici, bilo da su dvodimenzionalni ili trodimenzionalni, gledano iz različitih perspektiva imaju nepravilne linije ili im pak nedostaju kutovi. Svi valoviti oblici smatraju se nepovoljnima kao i oblik križa, jer ima nedostatne kutove, tj. udubine, oblik trokuta, koji se smatra neuravnoteženim i oblik trapeza svih vrsta iz istog razloga. Dodatak tome predstavljaju oblici pojedinih kineskih znakova s nepovoljnim značenjem kao što su dolje i loša sreća. Oblik stepenica također se smatra nepovoljnim, kao i oblici koji nemaju debeljuškasti trbuh, tj. imaju udubinu u sredini. Iznimka koja potvrđuje ovo pravilo je Wu Lou, dvotrbušasta tikva koja simbolizira zdravlje i dugovječnost, te jedinstvo neba i zemlje. 


Pravilnost oblika važna je za sve strukture, za oblik parcele, kuće, namještaja i ukrasa u domu.


Oblici i elementi u Feng shui-u

Bilo da se radi o pravilnom ili nepravilnom obliku, osnovni oblici pripadaju pojedinim elementima u feng shui teoriji. To znači da njihov oblik pogoduje nekom elementu i sektoru tog elementa ukoliko se u njemu nađe, ili pak slabi element ili sektor, ukoliko se radi o elementu koji je u reduktivnom odnosu spram elementa sektora. Ovo sada zvuči pomalo apstraktno, ali da pojednostavim, poslužit ću se slijedećom podjelom. 


Kvadrat - pripada elementu zemlje i uvećava element metala, stoga jača energiju metala u sjeverozapadnom i zapadnom sektoru, a uvećava energiju zemlje u jugozapadnom i sjeveroistočnom sektoru. Nepovoljan je na sjeveru.

Krug ili polukrug - pripada elementu metala i uvećava element vode, stoga je odličan za sjeverni sektor gdje jača element vode, a uvećava energiju metala u sjeverozapadnom i zapadnom sektoru. Nepovoljan je u istočnom sektoru i jugoistoku.

Pravokutnik - pripada elementu drveta i uvećava element vatre, stoga  jača energiju juga, a uvećava energiju drveta u istočnom i jugoistočnom sektoru. Nepovoljan je na jugozapadu i sjeveroistoku.

Trokut - pripada elementu vatre i uvećava element zemlje, stoga je odličan za jugozapadni i sjeveroistočni sektor gdje jača element zemlje, a uvećava vatru na jugu. Nepovoljan je na sjeverozapadu, jugoistoku, istoku i zapadu.

Valovi - pripadaju elementu vode i uvećavaju element drveta, stoga su odlični za istok i jugoistok čiji element jačaju, a uvećavaju vodu na sjeveru. Nepovoljni su na jugu.


Osim toga, više o Teoriji pet elemenata možete pročitati ovdje.


Pratite nas na fejsu

Google plus