Vrste planina u feng shui teoriji

 

Prema drevnom kineskom vjerovanju planine su mjesta na kojima obitavaju dobri zemaljski zmajevi i kao takve vrlo povoljne za Feng Shui. Njihove padine generiraju različite vrste sreće i smatraju se poželjnima u okolišu doma.

 

Planine možemo podijeliti u pet skupina, ovisno o njihovom obliku, a u skladu s teorijom o pet elemenata. Tako razlikujemo planine koje pripadaju elementu vode, vatre, zemlje, drveta i metala. Dakako da nije lako odrediti kojem elementu pripada neka planina ili uzvisina bilo koje vrste, pogotovo ako ste početnik u Feng Shuiu, no neka Vas to ne brine, iskustvo čini majstora, a najosnovnije što trebate znati je da su blaže planine uvijek povoljne za razliku od strmih.

 

Ovih pet vrsta planina možemo dodatno podijeliti u dvije skupine, povoljne i one koje to nisu. Povoljne planine su one koje pripadaju elementu drveta, zemlje i metala. Nepovoljne su one koje pripadaju elementu vode i vatre. U slučaju da je Vaš datum rođenja u harmoniji s jednim od ova dva elementa i planine ovog oblika mogu za Vas osobno ipak biti povoljne.

 

Planine drvenog elementa visoke su, zaobljene i okruglaste. Drvo simbolizira rast, a ove planine donijet će Vam bogatstvo. Povezane su s Jupiterom. Ukoliko ste rođeni u godini vatrenog elementa imat ćete najveću korist od ovih planina. One su ujedno i potencijalni dom zmajeva.

 

Planine zemljanog elementa četvrtastog su oblika s ravnim vrhom. Povezane su sa Saturnom, a osobitu dobrobit od njih imat će ljudi rođeni u godini metala.

 

Planine metalnog elementa uglavnom su duguljaste sa širokom osnovom i okruglasto neravne. One se smatraju osobito povoljnim i simboliziraju zlato.  

Pratite nas na fejsu

Google plus