Prije početka


Feng shui osnove

Postoje četiri osnovne stvari u feng shui-u koje morate razumjeti i uzeti u obzir pri analizi, kako biste prepoznali lokaciju s pozitivnom energijom i pravilno je uredili u korist stanara. To su: eksterijer nekretnine, sama nekretnina i njezin interijer, stanari nekretnine i tijek vremena.

 

Opširnije:Feng shui osnove

Feng shui značaj

Da biste mogli procijeniti koliko veliku ulogu Feng Shui igra u našim životima, trebate znati koji sve faktori utječu na naše živote i na koji način. Kineski metafizičari zovu ih Kozmičko trojedinstvo, a njega čine sudbina, okruženje i osobnost ili prema kineskom izvorniku nebeska, zemaljska i ljudska sreća.

Opširnije:Feng shui značaj

O kompasu mjerenju i pravcima

Da biste mogli započeti feng shui analizu, morate nabaviti kompas i naučiti ga koristiti, upoznati pravce, njihovu važnost i namjenu, te naučiti koja mjerenja je potrebno obaviti, na koji način i što činiti sa dobivenim rezultatima. Zvuči zahtjevno, ali ništa lakše od toga.

 

Kompasi

Postoje dvije vrste kompasa kojima se u feng shui svrhe možete služiti, Luo Pan, kineski kompas i običan izviđački. Razlika između ta dva kompasa je u tome da Luo Pan pokazuje prema jugu, za razliku od izviđačkog kompasa koji pokazuje sjever i ima na sebi puno prstenova s raznim feng shui formulama potrebnim za analizu. No sve što na njemu možete iščitati također možete naučiti na našim stranicama, važno je jedino točno očitati pravce.

 

Postoji zanimljiva legenda koja opisuje kako je otkriven Luo Pan. 2500. g. pr. Kr. živio je legendarni Žuti car, Hoang Ti, vrhunski vojskovođa i pravedan vladar koji je porazio sve svoje susjede i osvojio Kinu. Za vrijeme vrlo važne bitke, kada se činilo da će ovoga puta izgubiti, jer uslijed guste magle nije nalazio puta, došla je Dama devet nebesa i podarila mu Luopan, ugrađen u ratnu zapregu, koji mu je pomogao orjentirati se u prostoru. Druga legenda govori o tome kako je Luo Pan izumljen primarno u feng shui svrhe.

 

Bilo kako mu drago, postoje tri vrste Luo Pana: San Yuan Luo Pan (Tri ciklusa, sadrži prstenove s formulom Letećih zvijezda, 24 planine, 64 heksagrama i dr.), San He Luo Pan (Tri harmonije, tri prstena s formulom 24 planine) i Zhong He Luo Pan. Ovaj posljednji je kombinacija karakteristika prva dva Luo Pana. Neki Luo Pan-ovi imaju i specijalne prstenove za formulu Osam kuća, Gua brojeve i sl.

 

Bilo da ste odabrali izviđački ili kineski kompas važno je da ima ucrtanu podjelu stupnjeva, tako da možete raditi precizna i točna očitanja.

 

Pravci

Za feng shui analizu važna su vam dva osnovna pravca: glavni pravac i pravac ulaza. Ta dva pravca ponekad se podudaraju. Da biste odredili glavni pravac, prvo morate odrediti koji vanjski zid kuće ili stana je fasada, lice kuće. To je u većini slučajeva strana koja je do ulice, no kada je kuća na križanju ili između dvije ulice odluka je malo teža. Pokušajte odrediti s koje strane dolazi više Yang Qi-a u kuću i znat ćete što vam je fasada. Glavni pravac je onaj koji je okomit na fasadu. Pravac ulaza je onaj koji je okomit na ulazna vrata. Kada su vrata na fasadi, oni se podudaraju.

 

Mjerenja

Prije mjerenja nabavite ili načinite precizan tlocrt kuće i parcele na kojoj se ona nalazi ili kata zgrade u kojoj živite. Skinite sav metal sa sebe (nakit, remene kopče) i stanite na sredinu fasade gledajući prema cesti. Držite kompas ravno u visini struka ili nešto više i očitajte stupanj. Morate stajati u ravnini s fasadom i precizno mjeriti. Za svaku sigurnost izmjerite i ravan fasade, tako što ćete stati na jedan njezin kraj i mjeriti smjer prema drugom kraju. Ako su zidovi armirani udaljite se malo od nekretnine, kako metalna armatura ne bi utjecala na rezultat. Pravac fasade i njezina ravan trebaju biti okomiti jedan na drugi pod kutem od 90 stupnjeva (odstupanja 3-5 stupnjeva su uobičajena).

 

Na isti način izmjerit ćete i pravac vrata, samo što ćete ovoga puta stajati ispred vrata gledajući prema van. Uvijek napravite kontrolna mjerenja na nekoliko mjesta, kako biste mogli usporediti rezultate i provjeriti točnost očitanja. Na koncu usporedite dobiveni rezultat s našom tabelom kako biste ustanovili o kojoj strani svijeta se točno radi.

 

Što sad?

Najbolje bi bilo imati dva tlocrta, ako živite u kući jedan od kuće i jedan od parcele s ucrtanim bagaritima, ako živite u stanu jedan od stana i jedan od kata zgrade. Tako ćete imati bolji pregled kada počne crtanje.

 

Na tlocrt kuće ili stana ucrtajte Luo Shu mrežu (3x3 jednaka polja) ili isprintajte našu. Tako ćete jednostavno utvrditi sredinu fasade na tlocrtu. Taj sektor označite stranom svijeta koju ste ustanovili usporedbom svog mjerenja s našom tabelom. A dalje se ravnate prema njemu. Ako je glavni pravac jug, sektor s njegove desne strane je jugozapad, nakon njega zapad itd.

 

Potom uzmite tlocrt parcele i na njemu odredite središte kuće. Ako je pravilnog oblika, to ćete najlakše postići ucrtavanjem dijagonala. Sada ucrtajte Ba Gua-u, za jednostavnu analizu ili dijagram 24 planine (ili isprintajte naš), na način da pronađete i ucrtate pravac sjever-jug (možete ga izračunati na temelju glavnog pravca ili izmjeriti u središtu kuće) i postavite ga na sredinu središnje planine sjevernog sektora. Linije dijagrama trebaju izlaziti izvan gabarita i protezati se preko čitavog tlocrta. Sada analiza može početi.

Što je Feng shui

Feng Shui je u suštini umijeće promatranja prirodnih formi, poput planina i vodenih tokova, prepoznavanja kvalitete i kretanja energije Qi koju one odašilju, te primjene raznih formula i izračuna kako bi se utvrdio utjecaj Qi-ja na stanare nekog prostora u određenom vremenu. Svrha toga je unaprijeđenje kvalitete života stanara.

Opširnije:Što je Feng shui

Feng shui terminologija

Obzirom na brojnu literaturu vezanu za feng shui, pri čemu razni autori propagiraju različite teze, škole feng shuia, pa čak i nekakve New age koještarije koje nemaju nikakvog temelja u tradicionalnom feng shuiu, pri tom se služeći čak i različitim načinom pisanja pojedinih izraza, sada ćemo pojasniti kako stvari stoje na našem webu.

 

Kao primjer uzet ću možda i najpoznatiji feng shui termin, Chi. Dok ga jedni pišu kao u prethodnoj rečenici ignorirajući apostrof koji zapravo ima određeno značenje i stoga ne bi smio biti izostavljen, pri čemu bi riječ trebala biti napisana Ch'i, drugi ga pišu kao Qi. No svi ga izgovaraju isto, što je vrlo zanimljivo. U čemu je "kvaka"?

 

Kineski jezik ima svoje vlastito slikovno pismo, sazdano od velikog broja znakova koji označavaju pojedine riječi ili dijelove riječi te se međusobnom kombinacijom dobija željeno značenje. Dodatna zanimljivost kod kineskog pisma jest u tomu da svi kinezi međusobno mogu komunicirati pismenim putem, no usmeno to nije tako jednostavno, obzirom da pojedini dijalekti imaju različite nazive za pojedine slovne riječi. Zapadnjacima je vrlo teško i dugotrajno učiti kinesko pismo, o jeziku da niti ne govorimo, stoga su tijekom godina ljudi nastojali razviti sustav "prevođenja" kineskog slikovnog pisma na engleski alfabet. Tako smo dobili više različitih sustava romanizacije kineskog pisma, od kojih je svaki imao svoje "zlatno doba" i vremenom bivao zamijenjen novim, jednostavnijim sustavom.

 

U knjigama i na raznim web stranicama najčešće srećemo, kao u prethodnom primjeru, tri oblika romanizacije. Prvi je Wade-Giles sustav mandarinskog kineskog jezika, razvijen od strane dvojice britanskih sinologista, Sir Francis Wade (1818–1895) i Herbert Allen Giles (1845–1935), tijekom devetnaestog stoljeća, a široku primjenu imao je do polovice dvadesetog stoljeća. Da se prisjetimo našeg primjera, točno napisana riječ bila bi Ch'i. Drugi je pojednostavljenje i iskrivljenje istoga pri čemu se riječ pojavljuje u obliku Chi. Treći oblik jest takozvani Pinyin, punim nazivom Hanyu Pinyin Wenzi, što u prijevodu znači Alfabet kineskih fonetičkih kombinacija, baziran na pekinškom dijalektu mandarinskog kineskog jezika. Razvili su ga kinezi podesetih godina dvadesetog stoljeća, a 1979 postao je priznati međunarodni standard, te se od tada koristi u sve javne i službene svrhe. Ipak, i danas nerijetko susrećemo knjige o feng shuiu koje koriste stariji ili netočni sustav romanizacije.

 

Kako bi se uklopili u svjetske standarde i išli u korak s vremenom, svi novi tekstovi, koji postepeno zamjenjuju one starije na našem webu, koristit će Pinyin, po čemu ćete u ovom prijelaznom periodu znati prema kojim člancima se trebate ravnati u primjeni feng shuia. Evo kratkog pregleda stare i nove terminologije.

 

Wade-Giles

Pinyin

Značenje

Ch'i

Qi

životna sila, energija

Lo p'an

Luopan

kineski horoskop

Pa-k'ua

Bagua

osam trigrama

Kua

Gua

natalni trigram

Ch'ien

Qian

sjeverozapadni trigram

Tui

Dui

zapadni trigram

Li

Li

južni trigram

Chen

Zhen

istočni trigram

Sun

Xun

jugoistočni trigram

K'an

Kan

sjeverni trigram

Ken

Gen

sjeveroistočni trigram

K'un

Kun

jugozapadni trigram

I Ching

Yijing

Knjiga promjene


Pratite nas na fejsu

Google plus