Uređenje vrta i okućnice (feng shui)

Sve biljke pripadaju elementu drveta, jedinom od pet elemenata koji je doista živ. One rastu, razvijaju se, cvjetaju i rode plodom. Njihov izgled, boja i oblik cvjetova i ploda te simbolika, ono su po čemu ih međusobno razlikujemo i ono što ukazuje na mjesto pogodno za uzgoj neke biljke. One su ultimativni simbol Yang energije i podižu energiju svakog prostora u kojem se nalaze.

{joomplu:27 left} {joomplu:28 right}
Kako biste osigurali dobar Feng Shui neophodno je uzgajati biljke, bilo da se radi o domu ili vrtu. Biljka u domu oživljava prostor, a vrtne biljke, pravilno uzgojene i razmještene osiguravaju da sve što ste dobro učinili u uređenju doma, doista zaživi i donese Vam sreću.


Vrtne biljke možemo podijeliti u tri skupine, drveće, biljke (koje se uzgajaju zbog dekorativnih listova) i cvjetnice.


Ono što je za početak važno kod održavanja vrta je isto prvo pravilo uređenja doma, red i čistoća pola su dobrog Feng Shuia. U vrtu to podrazumijeva da su biljke posađene prema unaprijed razrađenom planu i uredno raspoređene, te da su odabrane ovisno o vrsti tla i podneblja, da su zdrave i dobro održavane, da je travnjak pokošen, a suho lišće i trava počišćeni. Divlje rastuće biljke i korov vrlo su nepovoljni, kao i nečistoća i prenatrpanost.


Pri odabiru biljaka koje ćete uzgajati, osim prikladnosti tla i podneblja, te Vašoj osobnoj naklonosti prema određenim vrstama, potrebno je u obzir uzeti i karakteristike i simboliku pojedinih vrsta. Osobno preferiram biljke koje su ili jestive ili ljekovite, a pri tom također i dekorativne. Razlog tomu je dijelom priroda mog karaktera, a dijelom činjenica da imam malu djecu i ne želim riskirati neku nezgodu s otrovnim i nejestivim biljkama. No to ne mora biti kod svakoga isto. No ono što svakako trebamo svi poštivati je izbjegavanje biljaka s bodljama, pa bile to i ne-znam-kako-prekrasne ruže. Radije nabavite vrstu bez bodljica.

 {joomplu:25 left} {joomplu:26 right}
Oblik lista i cvijeta također je važan, a uvijek je povoljnije da to budu okruglasti, ovalni i lepezasti oblici, za razliku od oštrih, špicastih i bodljastih, koji odašilju otrovne strijele.


Kinezi osobito preferiraju četiri vrste biljaka, koje skupno nazivaju Četiri vrtna gospodina, a to su:

šljiva, čiji cvjetovi se smatraju čistima i superiornima,

bambus, koji simbolizira discipliniranost i izdržljivost,

orhideja, koja je istovremeno povučena, ali snažnog karaktera, simbol plodnosti, savršenstva i ultimativne harmonije i

kriznatema, koja je neiskvarena i iskrena.


U nas nije moguće uzgajati orhideje na otvorenom, no zato postoji vrsta bambusa koji opstaje i u našem podneblju, dok su šljiva i krizanteme široko rasprostranjeni. Već Vam je postalo jasno da kinezi imaju sasvim drugačiju simboliku krizanteme od nas zapadnjaka, pa ako se ikako možete osloboditi predodžbe da je to cvijet za groblje, uzgajajte ovu povoljnu biljku u svrhu dobrog Feng Shuia.

Pratite nas na fejsu

Google plus