Vrtno cvijeće

Prikladno uz ovo krasno sunčano proljetno popodne stiže članak o vrtnom cvijeću u feng shuiu. Već i sam prizor buđenja prirode u vidu trave i prvih pupoljaka dovoljan je da nas probudi iz zimskog sna i kolotečine. A tek kada dođe vrijeme cvjetanja, nestaje svako sjećanje na zimsku depresiju. Kinezi smatraju proljeće najpovoljnijim godišnjim dobom, obzirom da obiluje Yang energijom rasta i napretka. Stoga niti ne čudi da mnoge vrste cvijeća koje se koriste u feng shui svrhe cvjetaju upravo sada, u proljeće. No ipak u popisu krećem obratnim redom, od jeseni prema proljeću.

Krizantema

{joomplu:17 left}Izrazito povoljna jer cvate onda kada su sve druge biljke u stanju zimskog mirovanja. Povoljna je u svim bojama i može se posaditi ovisno o boji u različite sektore vrta. No žuta krizantema, pogotovo ona velikih okruglih cvjetova, smatra se najpovoljnijom, jer žuta boja simbolizira lagodan život. To je također carska boja i u Kini i u Japanu, a povoljnost krizanteme možete iščitati iz činjenice da se japansko prijestolje zove Prijestolje Krizanteme, pri čemu krizantema označava cara.


Božur

{joomplu:15 right}Kinezi ga zovu Kraljem cvijeća, a simbolizira bogatstvo, slavu, ali i strastevnu ljubav. Stoga nije nužno povoljan za dvorišta obiteljskih kuća, osim ako se radi o ostarjelom paru koji ima kćeri za udaju. U tom slučaju treba posaditi crveni božur u jugozapadni sektor vrta. Božur pretstavlja ženstvenost i ljepotu, te može osvježiti život samaca, ali i uništiti brak, privlačenjem drugih žena.


Narcis i ostalo lukovičasto cvijeće

{joomplu:21 left}Narcis simbolizira veliku sreću, pogotovo na području karijere i posla i vrlo je povoljan kao poklon. Ako ga uzgajate za sebe u vrtu, odlučite se radije za vrste s velikim cvijetovima, jer su patuljasti narcisi navodno nepovoljni. Ako baš volite malene narcise kombinirajte ih s velikima kako biste osigurali da Vam doista donesu sreću. Najčešće cvatu žutim cvjetovima, punim Yang energije i simboliziraju lagan uspona na hijerarhijskoj ljestvici, no i nešto rjeđi, bijeli narcisi vrlo su povoljni za aktiviranje uspjeha na poslu, možda se čak i češće koriste u feng shui svrhe.


Ljiljan

{joomplu:19 right}Ovo je aristokrat među cvijećem koji donosi jako dobar Feng Shui. Pozicionirajte ga u vrtu ovisno o boji cvijeta, dakle, bijele na sjeverozapad i zapad, žute u zemljane sektore, narančaste i crvene ja jug itd. Mslim da bijeli ljiljan najbolje pristaje na sjeverozapad, obzirom da se simbolika ljiljana koristi i u kršćanstvu u vezi s određenim svecima, a sjeverozapad predstavlja sektor mentora, zaštitnika i anđela čuvara.


Lopoč

{joomplu:18 left}Ako imate jezerce, ovo je najpovoljnija biljka koju možete uzgajati. On raste iz mulja i nečistoće, a prevladava to i cvate prekrasnim bijelim, čistim i neokaljanim cvijetom. Lopočev cvijet simbol je Buddhe i može simbolizirati duhovni napredak i prosvjetljenje. On potiče osjećaj zadovoljstva i privlači dobre prilike. Nad ovim cvijetom možete meditirati, jer je apsolutno savršen. On predstvalja svojevrsnu utjehu i u najmračnijim trenutcima pokazujući nam da se svaka neprilika može prevazići i nadjačati poštenjem i dobrotom. Svi dijelovi ove izuzetne biljke, od korijena pa do cvijeta sadrže ljekovita svojstva, pa se mogu koristiti i u medicinske svrhe (najsigurnije je obratiti se certificiranom stručnjaku za biljke prije konzumiranja na vlastitu ruku!).


Lavanda

{joomplu:2 right}Ova izvanredna i ljekovita biljka izvrsna je i u Feng Shui svrhe, prvenstveno zbog kombinacije srebrnastih listova i purpurnih cvjetova, jer ta kombinacija boja simbolizira prosperitet i blagostanje. Povoljna je u svim sektorima, a posebno na zapadu, sjeverozapadu i sjeveru, no svakako neka Vam bude i u blizini ulaznih vrata, gdje god se ista nalazila, jer već i sam pogled na lavandu privlači dobre financijske prilike. Njezin miris na zapadu je poznat kao umirujuć i povoljan, no u nekim kulturama još od davnina postoji vjerovanje da je lavanda biljka koja potencira ženstvenost i čini žene privlačnijima suprotnom spolu. Osim toga čisto esencijalno ulje lavande uzgojeno na ekološki način koristi se u brojne zdravstveno-medicinske svrhe.

Pratite nas na fejsu

Google plus